Yazdığım yazılarda ve yaptığım yorumlarda ara ara denge ifadesi kullanıyorum.Size bugün uzun süredir yazmayı düşündüğüm yaşam çarkından bahsedeceğim.Buna Denge Modeli diyenler de var.
Çark,yukarıda gördüğünüz gibi.Burada hayatınız bölümlere ayrılmış.Hayatınızda olması gereken 8 adet bölüm var.Bunlar;Aile,Sağlık,Eğlence,Aşk,Kişisel Gelişim,Arkadaşlar,Para,Kariyer.Bu alanların her birine 1'le 10 arası puan veriyorsunuz.Verdiğiniz puanların olduğu noktaları birleştiriyorsunuz.Yeni bir çark ortaya çıkıyor.Bu çıkan çark ne kadar tekerleğe yakınsa o kadar dengede bir yaşantınız olduğunu söyleyebiliyoruz.Yani şöyle söyleyelim;Çarkı döndürdüğümüzde çark ne kadar sağlıklı dönüyorsa o kadar dengeli bir hayatımız var demektir.Eğer ortaya çıkan çark yamuk yumuk ve dönebilen bir çark değilse,eksik bıraktığımız alanlar üzerinde çalışmamız gereklidir.
Örnek bir çark bulayım istedim bunu buldum.Bu çarktaki alanlara takılmayın,benim size söylediğim 8 alan,kilit alanlardır.O alanlar üzerinde düşünerek hareket edin.Farklı türdeki yaşam çarkları vardır ama bu örnekte geçen yemek pişirme benim için öncelik olmadığından bu çarktaki bazı maddeler de size uymayabilir.Siz,yukarıdaki çarktaki tekerleğin yamukluğunu fark edin.Sizce bu tekerler düzgün şekilde dönebilir mi?
Bu çarkın düzgün şekilde dönebilmesi için sizde dengede olmayan kısımları tespit edin.Kendi içsel ön görünüze göre puanlayın mutlaka.Burada önemli olan nokta yüksek puan değil,puanların dengede olması ve tekerleğin rahat dönebilmesidir.
Gelişmesi gereken alanları belirledikten sonra bu alanı geliştirebilmek için ne yapabileceğinizi kendinize sorun.Yapabileceklerinizi bir ajandaya yazın.Geliştirilmesi gerekli alanlarla ilgili engelleri de belirleyin.Bu engelleri nasıl aşabilirsiniz onu düşünün ve sonra da aşmak için belirlediğiniz stratejileri yazın.
Harekete geçin.Bu çarkı 6 ayda bir tekrar doldurup,tekerleğinizin dönüp dönmediğini yeniden gözden geçirin.
Yaşam Çarkı
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Mart 05, 2021
Rating:
Aslında cok güzel bir konuya deginmissiniz.
YanıtlaSilHayatta her sey dengeli giderse güzeldir. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum.
Çok sevdiğim ve saydığım Üniversitesiden bir hocam ile sohbet etmekteyiz. Kendisine en büyük pismanliginiz ne oldu hocam dedigimde
"Üniversiteyi Birinci Olarak Bitirmem" demişti. Tabi bende şaşırıp sormuştum. Neden?
"Üniversite hayatimda tum enerjimi birincilige verdim de ondan" yani diğer aktivite sosyal faaliyet vb. Aksattim.. Cumlesinin sonunda da keşke birinci değilde orta seviye de bitirseydim pisman olmazdim demisti..
Lafi cok uzattim ama insallah okuyanlar icin güzel bir örnek olur.
Çok hoş bir örnek oldu.Yaşanmışlıklarla verilen örnekler daha etkileyici oluyor.Teşekkür ederim :)
Silbenşmkisi yamuk oldu:)
YanıtlaSilO zaman düzenleme yapmak şart :)
SilYaşam çarkı güzel bir paylaşım olarak yerine temel taşı gibi oturmuş olmasına sevindim.
YanıtlaSilYaşantımızın olmazsa olmazıdır. Teşekkür ederiz hocam yüreğinize ve kaleminize salık.
Ben teşekkür ederim size :) Faydalı olması dileğiyle :)
SilÇok güzel bir uygulama bu. Daha önce yapmıştım. Önemli bir farkındalık sağlıyor :)
YanıtlaSilİnsan,harita çıkarmış ve görmüş oluyor.Dediğiniz gibi önemli bir farkındalık sağlıyor :) Teşekkürler Arif :)
SilI have to say that google translator didn't helped me with the translation of what was written in the drawings but I agree with all the rest, we should try to develop our life on many fields and interests in order to develop.
YanıtlaSilWish you a beautiful day!
Greetings,
Flo from
https://femeieastazi.blogspot.it
Thank you :)Wish you a beautiful day :)
SilTekerleğin yarısı iyi ama diğer yarısına gelince tökezliyor :) Hep çalışmak lazım... Güzel bir gösterge, teşekkürler :)
YanıtlaSilAra ara kontrol etmek lazım nereye gidiyoruz diye :) Sevgilerimle :)
SilÇalıştığım süre içerisinde bir çok eğitim ve proje çalışmasına katıldım. Empati yeteneği yoksun olan insanın takım çalışmasında ve yaşamında eksiklikler olacağını düşünüyorum.
YanıtlaSilSaygılar,
Empati önemli tabi.Sevgilerimle...
SilAaa ilk kez gördüm böyle bir şey. ne güzelmişşş :) hayatta denge gerçekten şart ;) emeğinize sağlık tekrardan... sevgilerrr
YanıtlaSilFaydalı olması dileğimle :)
SilBenim sağlık durumları çarkı altüst etti.
YanıtlaSilNeyse ki yaşam enerjim çarkın bir ucundan tutuyor da düşmüyorum.:)
Konu, anlatım, karikatürler çok güzeldi. Paylaşıma ve yüreğine sağlık...
Beğenmenize sevindim :) Sevgi ve saygılarımla :)
SilÇok ilginçmiş, ilk kez duydum. Çok teşekkürler:)
YanıtlaSilBöyle teknikler var.Ara ara paylaşacağım :) Ben,teşekkür ederim :)
SilKonulara bakarsam hepsine zayıf puan veririm kendime. Fakat kemmiyet değil keyfiyet önemliyse; çarkım düzgün dönüyor demektir. :)
YanıtlaSilzayıf puan olması değil,tekerleğe yakın olması önemli.
SilBen terazi burcuyum daire çıkmazsa hasta olurum :)
YanıtlaSilUmarım daire çıkmıştır :)
Sil8'de 5 yuvarlağı oluşturuyorum,annelik kariyerse 8'de 6 olur.Hadi bir yerden parayı bulsam 7 yaparım ama biri var ki o zor gibi :)
YanıtlaSilBir tekerlek oluşur inşallah puanlamalarından :) Sevgilerimle :)
SilTekerleği oluşturursam yuvarlanıp giderim artık :)
Sil:))
SilAh kızım, ben iyisi mi yazmayayım :) Tekerlek ne zaman rayına oturur bilmem ama çalışmaya başlayayım. Çok yararlıydı. Emeğine sağlık, sevgimle canım :)
YanıtlaSilKolay gelsin o zaman sana :) Umutluyum senden :) Öpüyorum :)
SilTeşekkürler güzel paylaşım için. Bunu uygulayacagim.
YanıtlaSilSelamlar. .
Düzgün bir tekerleğe ulaşmışsınızdır umarım.
Silevt,gerçekten çok ilginç bir çarkmış..hayatımızda olması gereken 8 önemli etken..iki tane çark var,bunları birbirlerinin üstüne mi koyup,öyle mi döndürüyoz? burasını pek anlayamadım.. :) kusura bakmayın biraz cahil insanım bu gibi konularda.. :) bence bunun bir videosunu yapabilirseniz iyi olur,pratik olarak görebiliriz hiç değilse.. :)) çok faydalı bilgiydi,emeğinize sağlık..
YanıtlaSilİkinci çarkın hiç bir önemi yok.Sadece yamukluğu göstermek için koydum.Birinci çarkı baz alın :)Verdiğiniz puanlar doğrultusunda noktaları birleştirdiğinizde yuvarlak tekere ne kadar yakınsanız o kadar dengededir durum :) Umarım anlaşılır olmuştur :) Sevgilerimle :)
Siltamam anladım,çok teşekkür ederim bilgi için..
SilKolay gelsin öyleyse :)
SilYazıyı tekrar okuduğumda,yaşam çarkını nedense tombalaya,çarkıfeleğe benzettim..Bunun bir benzerini dün hortbirde gezinirken raigulp diye bir çocuk kanalında rastlamıştım,buradaki yuvarlak üzerine gezegenler,yıldızlar eklenmiş,ortasına etrafında dönebilen sarı renkli ay biçiminde şekil eklenmişti,her döndürdüğünde yaşam çarkına benzer algoritmalar ortaya çıkıyordu..Bu da buna benziyor gibi..😊
SilBelki çocuklara bilinçaltı bu bilgiler veriliyordur.Bilemedim şimdi...
SilBenimki yuvarlak oldu. :)
YanıtlaSilOooo süper :)
SilKaleminize sağlık güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş. Benim merak ettiğim bir konu var; iş hayatında bize yaptırdıkları kişilik envanterleri. Ya işe alımlar için ya da terfiler için yaptırıyorlar. Bir yazınızda bu konuya da yer verirseniz sevinirim... Sevgiler...
YanıtlaSilUygun zamanda yazarım :) Sevgilerimle :)
SilÇok değişik, hoşuma gitti. Müsait olduğumda yapacağım hemen :)
YanıtlaSilKolay gelsin öyleyse :)
SilBenimki çarka benzedi. Demek ki şu anda dengeli. Hep böyle gitse keşke. Yüreğine sağlık.
YanıtlaSilÇarka benzemesine sevindim :) Sevgilerimle :)
Silsevdim bunu çalışcam :)
YanıtlaSilÇalış bakalım :)
SilYine harika bir paylaşım, elinize sağlık, yaşam çarkı gerçekten kişisel gelişim konusunda çok kullanışlı bir araç.. arada bir yapıp kontrol etmeli durumu:)
YanıtlaSilBelli aralıklarla bakmak gerek :)
SilBiraz önce arkadaşımla sohbetimize konu olan "Yaşam Çarkı"a bloğunda rastlamak hoş bir tesadüf oldu. Bunu nasıl gözden kaçırmışım acaba? :))
YanıtlaSilHoş olmuş gerçekten :) Eski bir yayınım.Yeniden yayınladım ben de fark edemeyenler için :) Sevgilerimle :)
SilBen henüz yapmadım ama eğlence kısmı kesin eksik bu ara bende 🤪
YanıtlaSilO zaman eklemek fena olmaz :)
SilKaleminize sağlık. Yaşam çarkı muhteşem bir yazıydı.
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim :) Teşekkürler :)
SilYaşam çarkında, en önemli 8 değere 24 saat içinde ne kadar vakit ayırdığımızla alakalımı puanlama oluyor.Yoksa bir hafta içindemi yada hayatın genelinde ne kadar önem verdiğimiz mi ?
YanıtlaSilHayatın genelinde ve altı aylık periyot olarak değerlendirliyor.
Sil