Hocalarımızın önerdiği kitaplardan biriydi bu. Kitap,Alice Miller tarafından ilk olarak 1979 yılında yazılmış ve çok ilgi çekmiştir. Kitabın yayınlanmasından 16 yıl sonra yazar,kitabı yeniden ele almış ve revize ederek 1996 yılında yeniden çıkarmıştır. Son haliyle kitap,özgünlüğüne kavuşmuş,herkes için açık ve anlaşılır bir biçime kavuşturulmuştur.
Kitabın çevirisi ise Emine Avşar'a ait. Bazı kitapların çevirisi çok kötü oluyor ve kitap neredeyse anlaşılmaz hal alıyor ama bu kitabın çevirisini genel olarak beğendim ben. (Bazı yerlerde çok uzun ve teknik cümleler kurulmuş olmasına rağmen yine de akıcı bir dille anlatılmış.)
(Alice Miller)
Biraz kitabın yazarıyla ilgili de bilgi vermek istiyorum. Alice Miller,İsviçre doğumlu.Basel'de felsefe, psikoloji ve sosyoloji öğrenimi gördü. 1953 yılında doktorasını tamamlayan Miller Zürih' te psikanaliz eğitimi aldıktan sonra 20 yıl psikanalist olarak çalıştı. 1980'den itibaren tedavi ve öğretim faaliyetlerini bırakarak kendini yazarlığa adadı.
Kitapla ilgili yaptığım alıntılar ise şöyle;
-İnsanları genellikle öldüren,duyguların bilinçten itilmesi,yok sayılıp bastırılmasıdır.
-Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız.
-Çocuk,korumasız,kendini kullandırmaya hazır ve verici bir varlıktır.
-Kendi öz güveni oluşturulamamış çocuklarda ilk önce bilinçli olarak daha sonra ise bilincinde olmadan ana/babasına bağımlılık görülebilir.
-Öz güveni düşük çocuklar,hayatının ilerleyen yıllarında da onay ve kabule bağımlı bireyler olur.
-Çocukluğunda bilinç dışına atılan anılar,onu kendi gerçek benliğini kendisinden gizlemeye zorlar.
-İnsanlar bazen geçmişte uğradıkları eziyetlerin suçunu başkalarının üzerine atarak,bu yoldan gerçekte suçlu olan ailelerini yüceltilme imajını sürdürürler. (Bu da tabi bir savunma mekanizmasıdır aileye toz kondurmamak)Böyle yapınca da ileri yaşa geldiklerinde bile en derinlerinde hala bağımlı bir çocuk olarak kalırlar.
-Ne kadar fazla eski itilmiş duygu bilince çıkarsa,bunlardan ne kadar fazlasını yaşayabilirsek, kendimizi o kadar güçlenmiş,o kadar bütünleşmiş hissederiz.
-Yaşamları boyunca bazı duyguların bir yudumuna kavuşmanın bedelini,özünden,iliğinden ödemek zorunda olan insanlar vardır.
-Bir çocuk,onu yansıtan(çocuğunun gelişmesine fırsat veren)bir anne ve baba ile büyümek şansına sahip olursa ,''sağlıklı bir benlik duygusu'' da oluşturabilir.
-Dışarıda bakıldığında annelik işlevini faal ve titiz bir biçimde yerine getirdiği görüntüsü veren anne,temelde ''kendi çocuğu karşında çocuk kalmış'' olan bir insan olabilir.
-Büyüklenme olan insanlarda,ağır hastalık,sakatlık ve yaşlılık gibi durumlar ortaya çıktığında kişi de yoğun bunalım yaşanır.
-Ruhsal yaralar,üzerine basılarak değil,sağlıklı bir şekilde yas yaşandığında kapanır.
-Gerçek benliğinden uzak olan insanlarda,saldırganlık,gücenme,alınganlık,içe kapanma,tedirginlik,bağımlılık gibi semptomlar vardır.
Kitapta altını çizdiğim baya çok yer var ama teknik terimler çok olduğu için sizi bunlara boğmak istemedim.Kitaba dair size genel olarak size şöyle söyleyebilirim;Çocukluğunuzda birçok travma geçirmiş ve sağlıklı olmayan aileler tarafından yetiştirilmiş olabilirsiniz. Önemli olan hayatınızda yaptığınız seçimler doğrultusunda travmalarını bulabilmek,bunlarla yüzleşmek,makul bir şekilde bu travmaların yasını tutmak,durumu kabullenmek ve daha sonra ise yeni bir yapılandırmayla yeni yeni seçimler yapabilmektir. Hepimizin çocukluk travmaları vardır bilinçaltına itilen. Önemli olan onları yok saymamak,üzerilerine basarak yaşama devam etmemektir.
''Halının altına ne kadar çöp atarsanız atın,bir gün o çöpler kokmaya başladığında tüm etrafı saracak ve tüm eve kokular yayılacaktır'' diyerek yazıma noktayı koyayım :)
Kitap Önerisi Yetenekli Çocuğun Dramı
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Kasım 11, 2022
Rating:
Çok güzelmiş, bir zaman sonra bu tarz kitaplar çok daha fazla dikkatimi çekmeye başladı. Malum günümüz çağında karakterin analizi neredeyse tamamen çocukluk ile bağlantılı. En kısa zamanda edinip okumalı.. :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık, diğer kitapların yorumlarını da bekliyor olacağım. Sevgilerimle :)
Ne tür kitaplar okuduğumuz önemli.Bizi sarsan kitaplardan bir bu da...
SilDiğer kitapları da bitirince yazacağım.Dilerim faydalı olabilirim :)
Çok doğru söylemiş, yok saymak, görmezden gelmek, halının altına süpürmek sonunda yok saydığımızın altında kalır, eziliriz. Ülkenin hali de biraz böyle, bazılar - herkes değil- bazı şeyleri görmezden geliyor, bazılarına toz konduramıyor bakalım sonunda ne yapacaklar?
YanıtlaSilEline sağlık Yurdagül'cüğüm, okunası bir kitapmış...
Bugün ben de insanlarımızın halini düşündüm yolda gelirken.Sorgulama yok,razılar her şeye :( Akşam Bimer'e şikayet yazacağım.Ama tabi yazdığım şikayeti de ne kadar dikkate alırlar bilmiyorum.Herkes duyarlı olsa böyle olur muydu bilmiyorum :(
SilKitap tanıtım/değerlendirme yazınız için teşekkürler. Yaptığınız alıntılar ve özellikle vurguladığınız cümleler oldukça güzel.
YanıtlaSilElimden geldiğince seçerek ve anlaşılır olanlarını yazmaya çalıştım.Beğendiyseniz ne mutlu bana :) Sevgilerimle :)
SilÇok ince işler bunlar çoook.
YanıtlaSilYani insanın kendini tanıması adına yüzleşmesi de şart :)
SilBu tam beni anlatıyor. Kavga gürültü tam bir dram :D Amaaaa hepsini kabulleniyor ve yaşadıklarım sayesinde güçlü ve olgun bir insan olmak için kendime izin veriyorum :) Bu sürecim kolay olmadı biliyorsunuz ama gelin görün ki büyüdüğümüz aileyi seçme imkanımız yok. O halde acıyı kabullenip onunla yüzleşmek ve ona meydan okumak gerekiyor. :)
YanıtlaSilÇoğumuz anne,baba olmayı tam bilemeyen aileler tarafından yetiştiriliyoruz.İşin güzel yanı geçmişte ne kadar travma yaşarsak yaşayalım,fark edildiğinde çözülebilir bunlar.Yeter ki sorunlardan kaçmayalım...
SilYetenekli çocukların farkına varıp onları geliştiremediğimiz takdirde yeteneğinde anlamı kalmıyor. Diğer taraftan çok yüklenmek de anlamsız. Başarı kadar başarısızlığın nedenleri de irdelenmeli kanımca. Yeter ki çocuğun çocuk olduğu unutulmasın. Sanırım bu unsuru gözden kaçırıyoruz:)
YanıtlaSilBu kitap sadece yetenekli çocukları anlatmıyor aslında.Çünkü tüm çocukları yetenekli görüyor.Onu heba eden aileler ve çevresel faktörler diye düşünüyor.Dğerli katkınız için teşekkürler :)
SilBu travma konusu artık bizde de ciddiye alınmaya başladı. Eskiden, "olmuş,ne yapabiliriz?" denirdi... Şimdilerde; eski travmaları deşip onun
YanıtlaSilyasını tutmak gerekiyor. Mesela çocuğum öldüğünde,"ağlama,ruhu rahatsız olur" deyip sustururdu yakınlarım, ne cahilce bir davranış... Yaşasalar da söylesem onlara.Konu çok ilgimi çekti. Emeğine sağlık,teşekkürler kızım )
Yas süreci yaşanması gereken bir süreç.Annemin hastalığında ağladığımda da büyük ağabeyim sürekli''hastaneye gelen giden oluyor,ayıp oluyor,ağlama''demişti.Ben de umursamamıştım.İnsanlar bir şeyler diyecek diye maskeli davranmak doğru değil...
Silçok güzel bir yorum olmuş listeme ekledim mutlaka değerlendireceğim bende teşekkürler
YanıtlaSil( https://serifeglr.blogspot.com/ Takipteyim takip ederseniz çok mutlu olurum :)
Ben de sizi hemen tabibe alıyorum :) Teşekkür ederim :)
Silevt,kitap çevirileri hakkında bir de çoğu zaman yazarın konuya,içeriğe/yazdığı şekildeki düşünceye göre (yani yazarın baktığı) gözle de olmayabiliyor kitap çevirileri maalsef..ben bazı kitaplarda buna rastlamıştım,yazar başka bir düşünceyi açıklıyor,çeviriler başka bir şeyi.. 🤔 yazar 20 yıl psikanalistlik yapmış,dile kolay..kitapları da o nedenle çok beğeniliyor,psikoloji üzerine çok anlamlı saptamaları var..çok güzel sözler,şu sözü çok sevdim; "Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız." çok doğru,bir yanlış varsa gizli saklı kalmamalı bence..güzel bir kitap ve güzel bir paylaşımdı,emeğinize sağlık..🙂
YanıtlaSilKeşke yabancı dilimiz olsa da gündemi yabancı yayınlardan takip etsek.Çoğu kitabı da çevirmiyorlar ne yazık ki :( Elimizde olanla yetinmek durumunda kalıyoruz ve gerçekten bazı çeviriler berbat :(
SilDesteğin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim Ertuğrul :)
aradan iki sene geçmiş,halen okunmaya değer yazılardan biri..Yabancı dilde bende pek iyi değilim,düzeltmeleri googlea yaptırıyom ama o da güzel çeviremiyo çogu zaman..🙂
SilBunun çevirisi fena değil.Değerli bir kitap :)
SilYeni dönem çocuklarının çoğu hanım evladı.Bir yumurtayı bile kıramıyorlar.Ailelerin çoğu korumacı yetiştirdi onlara.Ne yapacak bu çocuklar ilerde bilemiyorum :(
YanıtlaSilBu kitabı ve facebookta paylaştığın diğer iki kitabı not aldım. Çok faydalı olacak kitaplara benziyorlar...
YanıtlaSilSenini gibi eğitimci birine özellikle de öneriyorum bu kitapları.Hocalarımız yeni yeni kitaplar önerdikçe de paylaşacağım ben de :) Teşekkürler Arif :)
SilAlıntılar böyle güzelse kitap da çok değerlidir. okumak lazım.
YanıtlaSilDeğerli ve güzel bir kitap bana göre de...
SilKabullenmek ve care aramak en iyisi. Maalesef insanlar kabullenememe sorunu yasiyor, hem travmalarda hem de hayatin siradan sorunlarinda ☺️
YanıtlaSilBazen de farkında olamıyor sorunun.Bulmak o problemi de başlı başına çok önemli.Bulursak,çözmek daha kolay olur.
SilAynen öyle...
YanıtlaSilşu aralar keşke okuyabilsem dediklerimden biri ama işte şu sıccaklar beni mahvediyor, yaz b,tse mi ne ...
YanıtlaSilAy ben de bitmesin,kış gelmesin istiyorum :)
Silhala okumamış olmamın derin pişmanlık hissi :(
SilHiç sıkıntı değil,zamanı gelmemiştir Eylemciğim :)
Silpikuuuu aklımda olsuuuun :)
YanıtlaSilPeki öyleyse :)
SilAlıntılar hoşuma gitti. Oldukça yerinde. Fırsat bulunca okuyacağım. Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilBence de farkındalık için gayet iyi bir kitap :) Teşekkürler :)
SilNe kadar ilgi çekici bir kitap listeme ekliyorum
YanıtlaSilKendimizi de keşfetmemiz için iyi bir kitap diye düşünüyorum :) Sevgilerimle :)
Silİlaç gibi geldi yazınız hocam.
YanıtlaSilMutlu oldun böyle düşündüğün için :) Teşekkürler :)
Silçocuk kitabına benzettim ilk görünce ama derin bir konu
YanıtlaSilBiraz yüzleşmeler de yaptırıyor kitap...
Sil