Yaklaşık 3 aydır yaşlılarla çalışıyorum.Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi yaşlılar üzerine yapılmış çalışma çok az.Böyle olunca yaşlı ailelerini de kapsayan kitap arayışlarına girdim.Pozitif psikoterapide eğitim aldığımız hocalarımızdan birine bu konuda fikir danıştım.Sağ olsun bana sosyal medya kanalıyla bu kitabın pdf halini göndermiş.Çok da kolay bulunan bir kitap değil.Fiyatı da 40 tl ile 80 tl arasında :( Pdf şeklinde kitap okumayı sevmiyorum ama bu kitabı canla başla severek okudum.
Yas sürecini anlatıyor kitap.Yakınlarımızı kaybetmekten tutun da ev değiştirmeye kadar olan bütün ayrılmaları yas sürecine dahil ediyor.
''Yas tutamayan bireyler,uzun süreli sevgi bağlarını da sağlıklı bir şekilde sürdüremez.''
Her yitim,insanda keder duygusunu tetikler,kişinin geçmişi gözünde canlanır,bu yitimler aslında bize büyümek ve yenilenmek için bir araç olabilir.4 etken yası bozar;
-Bireyin duygusal yapısı
-Kaybedilen ilişkinin özgül yapısı(Örneğin; bağımlı bir ilişki söz konusuysa yas süreci daha komplike olabilir)
-Yitimin koşullar(Örneğin; trafik kazası gibi ani ölümler kişileri travmatik olarak daha fazla etkileyebilir.
-Kederin dışa vurulmasının toplum tarafından kısıtlamaları(Bazı kültürlerde çok ağlamak makbul iken bazı kültürlerde makbul görülmeyebilir)
Kitap,yasla ilgili kesin bir reçetenin olmadığını söylüyor.Fakat bu sürecin ilaçlarla bastırılarak atlatılmasına da sıcak bakmıyor.Psikoterapi yöntemi ile 2 yıla varan bir sürede bu acıyla baş edilebileceğini savunuyor. Enfekte bir kesiğin iyileşmesi,temiz bir yaradan uzun zaman alır.Yani sağlıklı olmayan yas da enfekte bir yara gibidir.Yeni durumlar karşısında daha hassas olur ve yine yara tekrar eder.
Yas süreciyle ilgili süreçler anlatılmış,örnek olaylara da yer verilmiş.
Kitabın son bölümünde ise yas tutan kişinin yaratıcı faaliyetlere (resim yapma,yazı yazma vb.) yönlendirildiği çözüm yolları anlatılmış.Kitap,tabi ki çok neşeli bir kitap değil,o yüzden özellikle bu karikatürleri koyarak sizleri gülümsetmek istedim.Kitaptan bazı alıntılar ise şöyle;
-Tam olarak yas tuttuğumuzda, kendimiz ve insan olmak hakkında çok şey öğreniyoruz. Yalnızca daha fazla psikolojik olgunluk kazanmakla kalmıyoruz, sonunda zevk alma kapasitemizde artıyor. acı verici ve zayıflatıcı bir yitimin bizi zenginleştirmesi pek de çekici gibi görünmeyen bir kavram. Ama bu doğru. kayıp, can yakıcı bir armağan.
-Mutlu aile ilişkileri ve doğuştan sevgi ve güven duygusu olan bir çocuğun, yitimin acısı da dahil olmak üzere krizin üstesinden en iyi şekilde geleceği ileri sürülebilir.
Anna Freud ve Dorothy Burlingham'ın İkinci Dünya Savaşı hava saldırıları sırasında Londra'daki çocuklarla yaptıkları çalışma bunu destekler.
Sakin ve güven veren annelerin ya da anne yerine geçen kişilerin küçük çocuklarının psikolojik olarak zarar görmediklerini buldular: Dış dünyada bombalar patlarken bu anneler, çocuklarının kendilerini güvende hissettikleri koruyucu bir ortam sağlamışlardı. Tersi de geçerliydi: Eğer bombalar annede endişe uyandırıyorsa, çocukta da endişe uyandırıyordu.
-Yas tutmada başarısızlık, kırık bir kemikle ilgilenmedeki başarısızlıkla eşdeğerdir.
-Komplike yas nedeniyle acı çeken bir kişiye ilaç vermek yanlış bir yaklaşımdır. Bu kitaptaki örnekler, yası çözümlemek için duyguları açığa çıkarmanın önemini vurgulamaktadır. İaçlar duyguları köreltir ve yasın gidişini bozar.
-Yaslarımız parmak izlerimiz kadar kişiseldir.
Kitap Önerisi Gidenin Ardından
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Şubat 26, 2021
Rating:
Yurdagül;
YanıtlaSilBenim okumam gereken kitaplardan. Özellikle son senelerde yaşadıklarımdan sonra. Teşekkürler canım.
Sana gerçekten faydalı olacağını düşünüyorum.Lütfen oku bu kitabı şeker :)
Sil"Kayıp, can yakıcı bir armağan" cümlesi ilginç gerçekten. Zaman zaman acılar yaşadıkça mutlu olabilmenin ne kadar büyük bir erdem ve ödül olduğunu düşündürüyor insana.
YanıtlaSilFarklı bir bakış açısı sunuyor insana gerçekten...
SilYine güzel bir kitap. Seviyorum kitap tavsiyelerinizi. Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilMutlu oldum bu güzel yorumunuza ben de :) Teşekkürler :)
SilBen böyle kitaplara daha bir dikkat kesiliyorum doğrusu. Bence toplum olarak acı ya da yas gibi kavramları nasıl pratiğe dökeceğimiz kısmı büyük bir boşluk. Özellikle değişen toplum yapısı ve hassaslaşan karakterleri de işin içine katarsak..
YanıtlaSilNot ediyorum kesinlikle :)
Ben genelde eğitimlerde hocalarımızın önerdiği kitapları okuyup sizlere önermeyi tercih ediyorum.Popüler kitaplardan ziyade gelişmi için bu tün kitapların önemli olduğunu düşünüyorum.Çok teşekkür ederim :)
Sililginç bir kitap,konu "yas" olunca daha da ilginç olyo.. ; "Yas tutamayan bireyler,uzun süreli sevgi bağlarını da sağlıklı bir şekilde sürdüremez." İvit ilginç bir yaklaşım..Yas tut(a)mayan değil de yas tutmayan bireyler de var mesla..Bazen insan yas tutmak istemiyo mesla,bu nedenle yas tutmayan bireyleri duygusuz insanlar olarak görebilir miyiz?🤔
YanıtlaSil"Yas tutmayan insan duygusuz insandır" 🤔 Bu da benim doğruluğu kanıtlanmayan bir aforizmam olsun..😀 Hayırlı sabahlar,hayırlı hafta sonları dilerim..✔😊
İnsan robot olmadığı için duygusuz demek çok iddialı olur.Duygusuz değildir ama duygusunu yok saymış ve basmıştır.İlerleyen süreçte de ne zaman ne şekilde o duygunun ortaya çıkacağı bilinmez :) Sana da mutlu günler dilerim :)
Silhayatımızdaki en zor süreç sanırım.
YanıtlaSilGerçekten zorlu süreçlerden biri.Toplum olarak da bu süreci ne kadar sağlıklı yaşıyoruz tartışılır :(
SilBen o süreçleri doya doya yaşadım, kimseyi dinlemedim.Ne iyi yapmışım. Teşekkürler Yurdagül kızım :)
YanıtlaSilÇok iyi etmişsin öyleyse :) Öpüyorum seni :)
Silteşşekürler tanıtım için. çok ilgimi çekti.
YanıtlaSilFarkındalık oluşturabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.Sevgilerimle :)
Silbiraz baktım da satış pek yok gibi. hepsinde tükendi satış yok mesajları vardı.
Silekrandan okumayı ben de hiç sevmiyorum.
Hızlı ilerliyor bence pdf şeklinde okumayı deneyin...
SilÇocukluktaki üzüntüleri bulabilirsek tedavi edebiliyoruz,yeter ki o kadar derine inebilelim.Sevgi ve saygılarımla :)
YanıtlaSilGene güzel bir kitap tavsiyesi..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Özellikle sana da tavsiye ediyorum aynı işi yaptığımız için...
Silay evet yaa bu yas tutma konusu evet ya zor bir konu. galiba en zoru ölümle kaybedilenlerden sonra olsa gerek. karikatürler ise çoook komiktiiii :)
YanıtlaSilDurumu yumuşatmak için karikatürleri kullandım çünkü pek de iç açıcı bir konu değil :(
SilEn kısa zamanda okuyayım o zaman. Sosyal yalnızlık, yaşlılık gibi konular şu ara ilgilendiğim alanlar. Kitabı edinemesemde pdf sini bulurum artık.. FayDalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler. Bu arada ikinci karikatür çok anlamlı geldi bana...
YanıtlaSilPdf olarak da kolayca okunuyor,hızlı ilerliyor.
SilTeşekkürler :)
Cok faydali bir konu canim. Huzurevinde yaptiklarini takdirle izliyorum 😊
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım,böyle güzel sözler beni de motive ediyor :)
Silİnsana faydalı olmak en kıymetli değer. Sizin gibi bunun için çabalayanların oöması da çok güzel. Teşekkürler yaptığınız çalışmalar ve ktap tavsiyesi içn.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ben de bu güzel sözler için :) Ben de kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum size :)
SilBir de yas döneminde ''metin ol,dik dur,ağlama,gücünü koru''derler ya ..İşte asıl o zaman acısını yaşayamıyor,içine atıyor,yükünü hafifletemiyor insan..
YanıtlaSilAcılara basılmamalı ve yaşanmalı duygular....
SilMerhabalar. Büyük Blog Takip Etkinliğinden Geliyorum. Sizi TAKİPTEYİM.
YanıtlaSilhttps://kadincada.blogspot.com/
Sizde Bloğumu Ziyaret Edebilirsiniz
Sevgiler :)
Teşekkürler :) Tabi ki ziyaret ediyorum :)
SilGüzel bir kitap, ben de okumalıyım. Yas sürecini bilmeden sevincin, mutluluğun anlarını doyasıya yaşayamayız.
YanıtlaSilFarkındalık için iyi bir kitap olduğunu düşünüyorum :) Sevgi ve saygılarımla :)
SilYas acısı zamanla hafifliyor ve sevdiklerimiz unutulmaz hatıralar olarak bizimli yaşıyor. Dayanamasak yaşama devam edemezdik.
YanıtlaSilOrtalama 6 ay yas için düşünülen süre.Eğer yas süreci uzuyorsa bir uzman desteği almak gerek diye düşünüyorum.
Sil