Uzun süredir Charlie Chaplin'in Modern Zamanlar filmi izlemek istiyordum.Siyah beyaz çok eski bir film olması,sessiz bir bir olması gibi etkenler sanırım ben de olumsuz bir duygu yarattığını için de erteliyordum.İşte dün akşam bu direnci kırdım ve sonra da ertelediğim için kendime kızdım.Filmden sonra da Charlie Chaplin'nin hayatını araştırdım.Ara ara bilge sözleri ve minik videolarına rastlıyordum ama acaba nasıl bir hayat geçirmişti?Hiç düşündüğüm gibi kolay bir hayatı olmamış.Biraz bahsedeyim hayatından.Çok küçük yaşta annen ve babası ayrılıyor.(Bu anne ve babanın tek çocuğu)Annesi ve üvey erkek kardeşiyle yaşamaya başlıyor ve bir süre sonra annesi hastalanıyor.5 yaş civarında babasının yanına gönderiliyor.Babasına hayran ama babası ilgisiz bir baba.Alkolik ve sevgilisiyle yaşıyor.Kısa bir süre sonra da alkol komasına girip,ölüyor.Charlie,uzun süre bakımevlerinde ve sokaklarda yaşıyor.Okul eğitimi çok az.Aile duygusunu önemsediği için üvey ağabeyini arayıp buluyor ve sonra sahnelerde,kumpanyalarda gösterilere çıkarken önemli bir yönetmenle karşılaşıyor.Hayatı ise bundan sonra değişiyor.Kendi yapım şirketini kuruyor.Muhalif ve sistemi eleştiren duruşuyla Amerika'dan kovuluyor ama yıllar sonra Oscar verilmek üzere tekrar Amerika'ya çağırılıyor.
Aile özleminden midir bilmiyorum ama toplamda 4 evlilik yapıyor.Daha çok kendinden çok küçük olan kadınlara ilgi duyuyor.Burada da baba figürüyle olan ilişkisini de irdelemek gerek diye düşünüyorum.İkinci evliliğinden 2,dördüncü evliliğinden 8 olmak üzere 10 çocuğu oluyor.(Diğer evliliklerinden çocuğu yok)Babalığı konusunda çok şefkatli olduğunu söylüyor çocukları.Böyle fırtınalı bir hayatın sonunda 25 aralık 1977 yılında uyurken hayata veda ediyor.Yaklaşık 80 yıllık bir ömür.Filmlerinde özellikle konuşmadığını mimikleri sayesinde evrensel bir dil oluşturarak herkese ulaşmayı hedeflediğini söylemekte.Gerçekten de o işinde tam bir usta.
Bu kadar biyografik bilgiden sonra gelelim filme.Film 1936 yapımı.Zamanın çok ilerisinde bir bakış açısına sahip.Çarpık kapitalist sistemde makineleşmeyle birlikte insanın da makinanın bir parçası haline gelmesi, filmin ana fikrini oluşturuyor.Charlie Chaplin makinalaşmayla beraber sanayi toplumuna eleştiriler getiriyor.Makineleşme, bilim ve teknolojideki gelişmeler hayatımızı kolaylaştırıyor mu? Yoksa bizden götürdükleri de var mı? Kapitalist sistem ve sanayi toplumuyla beraber zengin olan fabrika patronları,diğer tarafta sömürülen, işsiz kalan işçiler Gelir dağılımındaki adaletsizlik.Tüm bunlar arasında insanlığın mutluluğu arama çabaları Charlie Chaplin, her zamanki gibi bizi güldürürken düşündürüyor.(Çok iyi analiz yapıldığı için bir izleyici yorumundan alıntı yaptım.)Film,ortalama 1,5 saat sürüyor.Çok kolay ilerliyor ve sürükleyici.Mizahı çok iyi kullanmış.Bu dönemde bile bel altı esprileriyle kolaya kaçan mizah anlayışının çok ötesinde bir mizah anlayışı mevcut.Beden dilini kullanma şekline de inanın hayran kaldım.Filmdeki kadın partneri de en az onun kadar başarılı.Muhalif bir bakış açısıyla bu bakış açısını gülümseterek vermek herkesin harcı değildir diye düşünüyorum.
Tabi bu muhalif duruşu yüzünden da zaman zaman sert eleştiri ve dışlanmalara maruz kalmış.Ben başka filmlerini da ara ara izlemeyi düşünüyorum.Gerçekten daha önce keşfetmeyip,bu filmi izlemediğim için üzüldüm.Bence yeni nesil de bu büyük sanatçıdan haberdar olmalı ve onu tanımalı.
İyi seyirler dilerim...
Charlie Chaplin ve Modern Zamanlar Filmi
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Şubat 23, 2021
Rating:
İşte hayat böyle bir şey hani diyorlar adam paraya demir keyfinde yerin espriler yapıyor güldürüyor hiç bir insana ön yargılı yaklaşmamak gerek gerçekten büyük bir usta konuşmadan bir çok insanın konuşarak yapamadıklarını yapan bir usta çok filmini zevkle izlemişimdir teşekkürler yurdagül hanım.Saygılar.
YanıtlaSilDediğiniz gibi büyük usta.O bir duayen...
SilÇok teşekkür ederim :)
ben teşekkür ederim.
SilBildiğim kadarı ile Charlie Chaplin,Lorel Hardiden önce bile sahneye çıkmış,film çevirmiş bir sanatçı..Film güzel ve 1936 yapımı film olmasına rağmen halen sevilerek izleniyor..Bilgiler için elinize sağlık..✔😊
YanıtlaSilO yıllarda böyle bir bakış açısı ve film tekniği.Takdir etmemek mümkün değil...
SilKonu hakkında ön bilgim hiç yok..
YanıtlaSilSadece dikkat ile okudum.
Umarım okurken keyif almışsınızdır :) Sevgilerimle :)
SilEskiden Charlie Chaplin filmlerini cok izlerdim uzun uzun zamandir denk gelmedi 😊
YanıtlaSilÇocukken TRT'de vardı sanırım filmleri.Ama ben sadece küçük kesitleri hatırlayabiliyorum.Başka filmlerine de bakacağım o yüzden.
SilFilmleri gerçekten arşivlik, sinemada bir duayen yani, bu filmini de çok sevmiştim...Selam ve Dua ile...
YanıtlaSilBen de izlemiş olmanıza sevindim :) Teşekkürler :)
SilEn çok sessiz filmleri bırakmama nedenine hayran olmuştum, o zaman sadece ingilizce bilenler anlayacak filmi diye istememiş uzun süre.
YanıtlaSilGerçekten çok güzel bir neden...
SilGençliğimde Charlie Chaplin'i çok seyrettik eşimle beraber. O kadar gülerdik ki, konuşma olmasa bile biz hareketlerinden anlıyorduk onun ne demek istediğini. Hayatını da hatırladım senin yazında okuyunca. Ama bu kadar çok çocuğu olmasının da mutlaka bir nedeni olmalı. Paylaşım için teşekkürler kızım :)
YanıtlaSilBunun nedeni baba figürüyle alakalı diye düşünüyorum.Babasından alamadığı sevgiyi çok çocuk yaparak ve onları dolu dolu sevmeye çalışarak telafi etmiş olabilir.
SilTeşekkürler ablacığım :)
Ne hüzünler saklı kim bilir tebessümünün ardında...
YanıtlaSilAslında çok iyi yerlere gelmiş başarılı kişilerin arkasından böyle dramlar çıkabiliyor.
SilÇok güzeldi, sizden Laurel & Hardy üzerine de bir yazı bekliyoruz:)
YanıtlaSilHiç düşünmemiştim onlar hakkında yazmayı ama bir düşüneyim bakayım :) Teşekkürler :)
SilÇok severim kendisini. Çocukken ilgiyle izlerdim her filmini. Bu filmi de kayda aldım izlemek isterim. Çok teşekkürler , ne güzel bi hatırlatma olmuş ;))
YanıtlaSilBence böyle duayenleri unutmamak gerek :) Çok teşekkür ederim :)
SilO dönemde kapitalizmi eleştiren filmlerde sadece şarl oynardı. Lorel hardy ise tamamen komedi üzerine filmler yapmıştı. Güzel bir yazı olmuş...
YanıtlaSilÇok güzel bir şekilde hiciv yapmış gerçekten.Teşekkür ederim :)
SilDaha önceden işletme dersi hocamızın önerdiği şimdi de başka bir dersin konusu bu film. İzlemeyi uzun zamandır düşünüyordum ama şimdi artık ertelemeyeceğim. Yaklaşık 20 sayfa da analiz yazısı var. Hayatı hakkında biraz bilgi öğrenmek de iyi oldu, teşekkürler.
YanıtlaSilBence de ertelemeden izle Semih :) Sevindim olumlu yorumuna da :)
Sil