Pozitif Psikoterapi Temel Danışmanlık eğitimlerinde ödevlerimizden biri pozitif psikoterapi açısından 2 kitap incelemekti.Ben de daha çok biyografi tarzında iki kitap yorumlamak istedim.Kitabın biri Franz Kafka'ya ait olan Babaya Mektuplar,diğeri ise sevgili Tigris'in babasının yazdığı kitap olan Anılar Anektodlar kitabı oldu.Bu kitaba dair daha önce blogda bir yazı yazmıştım.Okumak isterseniz şurada
Şimdi tanıtmaya çalışacağım Kafka'nın bu kitabı da beni etkiledi doğrusu.Kafka'nın çok otoriter ve kuralcı olan bir babası var.Sevgiyi ve şefkati pek göstermeyen bir adam.Hatta kitapta bunu Kafka şöyle eleştiriyor''''Baba sen hiç yapmacık tavırlar takınmazsın,bu doğru ancak sadece bu nedenle başka babaların yapmacık davrandıklarını iddia etmek belki de aramızdaki bazı şeylerin yolunda gitmediğinin yolunu kapmanın bir yoludur.''
Kitabın yazılma nedeni 36 yaşındaki Kafka'nın bir sekretere aşık olarak evlenmek istemesi ve babasının bu evliliğe karşı çıkması. Kafka,babasına olan hislerini bu şekilde yazarak yüzlemeşediği babasıyla yüzleşmiş. İroni şudur ki,mektuplar babasına verilmiyor,zaten bir süre sonra da evlenmek istediği Julie'dan ayrılıyor. Kitap,daha sonra Max Brod tarafından tarafından gün ışığına çıkarılıyor ve yayına sokuluyor.
Kitabın adı bile ironik aslında.Bir sahiplenme ibaresi yok.''Babama Mektuplar'' değil de ''Babaya Mektuplar'' Çok incinmiş,babasının otoritesine de karşı gelemeyen bir çocuk Kafka. Onun kitabını okurken zaman zaman kendi babamla olan ilişkilerimi de sorguladım. Benim babam çok otoriter bir adam değildi ama sevgisini göstermekte doğru yöntemi kullanmıyordu. Evin en küçüğü olduğum için beni kızdırıyor,sıkıştırıyordu :( Öyle olunca da ben de agresif oluyordum babama karşı..
Kitap,106 sayfa. Çevirisi de gayet iyiydi. Başka yayınları bilmiyorum ama Can Yayınları iyi bu konuda.
Kitapta altını çizdiğim çok fazla yer var ama bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.
-Sözgelimi asker selamı vermeyi ve asker gibi yürümeyi becerdiğim zaman desteklerdin beni ama ben geleceğin askeri değildim ya da iştahla yemek yiyebildiğim,hatta yanı sıra bir bira da içebildiğim zaman desteklerdin veya senin en sevdiğin lafları senin peşinden geveleyebildiğim zaman. Fakat bunların hiçbiri benim geleceğimin bir parçası değildi.
-Senin bedeninden gurur duyardım. Benim çaresizliğimin farkına varmamış gibi göründüğün için sana minnettar kalırdım. Aramızdaki bu fark bugün de pek değişmedi.
-Tüm düşüncelerimle senin baskın altındaydım,seninle örtüşmeyen düşüncelerimde özellikle.
-Bir insana azıcık ilgi duymam,duygularımı hiç dikkate almadan,saygı göstermeden,küfrederek,karalayarak,aşağılayarak araya girmene yetiyordu.
-Bana sözlerin ve yargılarınla nasıl bir acı ve utanç verebildiğin konusundaki mutlak duyarsızlığın,benim için daima anlaşılmaz oldu.
-Derdin ki''Tek bir itiraz yok!''
-Beni doğrudan ve apaçık hakaret sözcükleriyle azarladığını hatırlamıyorum.Buna gerek yoktu. Başka bir sürü aracın vardı.
-Bana bir kere bile gerçekten vurmadığın doğru. Ama bağırman,yüzünün kızarması,pantolon askılarını telaşla çözmen,bunların iskemlenin sırtında hazır beklemesi,benim için neredeyse daha kötüydü.
-Senin etkin sonucunda aile dışındaki insanlarla ilişkilerim büyük bir zarar gördü.
-Gerçekte evlilik girişimleri,senden kaçmak için en görkemli ve umut verici bir çabaya dönüştü,ne ki,ardından gelen her başarısızlık aynı ölçüde görkemli oldu. (Babası başarıyı çok önemseyen başarı odaklı bir adam.Bu cümlede de çok net anlaşılıyor.)
-Her iki evlilik girişiminin ardındaki temel düşünce de tümüyle doğruydu:bir ev açmak,bağımsızlaşmak...
-Evlilik,en yoğun kurtuluşun ve bağımsızlığın güvencesi kesinlikle.
-Yaşamak konusundaki beceriksizliğin artık seni ilgilendirmiyor çünkü sorumlusu benim zaten.
Kaç yaşında olursak olalım ailemiz tarafından onaylanmamış,takdir görmemişsek bu tüm hayatımıza ve seçimlerimize yansıyor. Kafka,iyi eğitimli ve iyi bir yazar olmasına rağmen tek istediği belki de ailesi tarafından (özellikle babası)desteklenerek sevildiğini hissetmekti...
Keyifli okumalar...
Kitap Önerisi Babaya Mektup
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Ekim 31, 2022
Rating:
Bu kitabı birçok kez okumayı düşündüm ama konusundan bihaberdim Yurdagülcüm. Ben bu kitabı en kısa zamanda edineyim en iyisi.
YanıtlaSilYorumuna sağlık ♥
Ucuz zaten fiyatı da...Okumalısın bence de :)
SilBaba figürü özellikle de kizlar için farklı bir anlam ve önem taşır. Ben baba ile ilgili kitapları okuyamıyorum :( Çok derin yaralarım var. Sanırım gün ışığına çıkmasını istemiyorum.
YanıtlaSilBastırıyorsan o da ayrı bir sıkıntı.Zaman gelince yüzleşebilmek,şifalandıracaktır diye düşünüyorum :)
Silfranz kafkayı çok okumak istedim ama bi türlü okuyamadım,nası okucam onu da bilmiyom..alıntılarınız güzelmiş bence,kafka sevilmeye muhtaç bir insan olması çok ilginçmiş..🙂
YanıtlaSil"Bana sözlerin ve yargılarınla nasıl bir acı ve utanç verebildiğin konusundaki mutlak duyarsızlığın,benim için daima anlaşılmaz oldu." ✔😊
Sağlıklı bir çocuk geçirmediysen,dünyaca ünlü olsan bile ne fayda...Hala aklında babanın ya da annenin kafanı okşamadığı geçip durabiliyor...
Sil2021'e merhaba dedik ama 2019'a selam vermişik daha önce..😊 Franz Kafkayı halen okuyamadık ama bazı kitap satılan yerlerden gözümüze ilişiyor..Kafkanın başka bir eserini görmüştüm bir markette..Daha okuncak çok kitap var..🙂
SilEvet zaman su gibi akıp geçmiş :)
SilOkunmak için bekliyor. Bu yıl içerisinde inşallah okuyacağım canım :)
YanıtlaSilFazla bekletme bu güzel kitabı :)
SilKafka'nın kitaplarını anlamak için de önemli olduğunu düşünüyorum bu mektubun :)) Çok seviyorum Kafka'yı :))
YanıtlaSilGerçekten okudukça insan kendinden parçalar buluyor :) Ben de daha çok sevmeye başladım :)
SilYine çok faydalı bir kitap önerisi olmuş Yurdagül hanım. Kitabı çok merak ettim doğrusu. Babamla ilişkimizi hep çok romantik ve özel bulmuşumdur ama belki de eksik kalan noktalar da olmuştur. Okumak lazım. Çok teşekkürler :)
YanıtlaSilEğer babanızla sorunlu bir ilişkiniz yoksa sizi fazla etkilemeyebilir.Genelde anne ve babayla tam sağlıklı ilişki oluşturmadan büyüyoruz.O yüzden sizi ne kadar etkiler bilemedim :) Ben teşekkür ederim :)
SilKültür sahibi oldum teşekkür ederim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim,okuyup yorumladığınız için ben de :)
SilHüzün ve acı vuruyor beni.Sanırım çok istesem de okuyamam.
YanıtlaSilPeki öyleyse....
SilKafka'yı seviyorum. Dava'daki çırpınışlarında da babasının rolü var mıdır diye düşünmeden edemedim. İsterim bu kitabını okumayı. Teşekkürler kızım :)
YanıtlaSilÇocukluk,bizler için çok önemli gelişim dönemlerinden biri olduğu için yazdıklarında babasının da rolü olduğunu düşünüyorum.Ben,teşekkür ederim değerli yorumun için :)
SilDönüsümde sevemedigim Kafkayla Milenaya Mektuplarda baristik bunu da okumaya calisayim. Yazar olarak kuvvetli bir kalem tabii ki tartisilmaz ancak bunalimli kisiligi beni yyoruyor biraz okurken 😊
YanıtlaSilBiraz sorunlu bir çocuk geçirdiği için yansıyor tabi yazılarına da :)
SilKafka okuru sayılırım ancak bu kitabını okumadım henüz. Tanıtım ve tavsiyeniz için teşekkürler .
YanıtlaSilBu biyografi tarzında olduğu için,Kafya'yı anlamamıza yardım edecektir diye düşünüyorum.Ben,teşekkür ederim :)
SilAh Kafka... Ellerinize sağlık 🍀
YanıtlaSilBloğumdaki Kafka yazısına da beklerim. 😊
Bakayım tabi hemen :)
SilBilgi sahibi oldum teşekkür ederim.
YanıtlaSilOkuyup,yorumladığınız için ben teşekkür ederim :)
SilBu kitap hep aklımda ama henüz okuyamadım. Çok güzel alıntılar paylaşmışsınız teşekkürler :)
YanıtlaSilOkunacaklar arasında olmalı bana göre :)
SilSevgilerimle :)
Baba ile ilgili şeyleri - film,kitap..vs- okuyamıyorum izleyemiyorum ama yazınızı okudum, teşekkürler. Sanırım okuyamam ama olsun, tarafınızdan genel olarak bilgilendirilmiş oldum.
YanıtlaSilTabi ki size saygı duyuyorum.Güzel ve dürsütçe ifade ettiğiniz yorum için size teşekkür ederim :)
Sil