Bu güzel kitabı Ankara Zafer Çarşısı'nda gözden çıkarılmış bir kitap olarak kutunun içinde buldum.Sadece 5 tl idi.Hemen aldım.İnsanlar algıladıkları doğrultusunda kadar bir şeye kıymet veriyorlar.
Kitabın yazarı Machiavelli,1459-1527 yılları arasında yaşamış,Floransalı düşünür,devler adamı,şair ve oyun yazarıdır.İtalya'da ki Rönesans döneminin önemli figürlerindendir.
Yazdığı bu kitapta kiliseyi eleştirmiş,bağımsız ve mutlak olarak hükmeden bir hükümdar düşüncesini savunmuştur.Ona göre İtalya'nın gelişiminde en büyük engel Katolik Kilisesi'dir.Kilise İtalyanların birlik kurarak güçlenmesine karşı gelmektedir.Bu yüzden de bu hegomanyadan kurtularak bir prensin yönetimi altında birleşmek gereklidir.
Prensin bu otoriteyi kurabilmesi için gerektiğinde sert önlemler alması gerektiğini söylemesi,çevreler tarafından eleştirilmiştir.
Bu kitapta da altını çizdiğim bolca yer olmuş.Ben bunları seçerek sizinle de paylaşmak istedim.Alıntılar şöyle;
-Düşük statülü ve mütevazı bir kimse olarak bir prensin yönetim tarzını tartışmaya ve onu yönlendirmeye kalkan küstah biri olarak nitelendirilmek istemem.Ancak inanıyorum ki,bir manzara ressamının dağ manzarası çizmek için dağları ve yüksek yerleri inceleyebileceği bir ovaya inmesi,ova manzarası çizmek isteyen ressamların ise ovaları daha iyi gözlemleyebilmek için dağlara çıkması gibi halkın doğasını anlamak için prens,prensi anlamak için de halktan biri olmak gerekir.
-İnsanlara ya iyi davranılmalı ya da onları yok etmelidir.Zira insanlar hafif zararların intikamını alırlar fakat ciddi bir zarar görürlerse intikam almaya kalkamazlar.Sonuç olarak öyle bir zarar verilmeli ki intikamdan korkmaya gerek kalmasın.
-Başkasının güçlenmesine neden olan kaybeder çünkü güçlenmekte olana ilerleyen süreçte tedbirli olmak gerekecektir.
-Basiretli kişi,büyük adamların izlediği yolu takip etmeli,bunu yaparken de en mükemmeli kendine örnek almalıdır.
-Prensin halkın desteğini de alması şarttır.Aksi takdirde sıkıntılı günlerde zor durumda kalır.
-Halka prense karşı bazı yükümlülükleri işlenmeli,böylece kendilerine yapılan iyilikten bağlılık duydukları gibi kendi yaptıkları iyilikler yüzünden de bağlılık duymalıdırlar.
-Yabancı ve paralı askerler işe yaramaz ve tehlikelidir.Çünkü devletin korunmasında duygu bağları yoktur ve sadakatsizdirler.
-İtibari kendi gücüne dayanmayan birinin,itibarı kadar zayıf ve istikrarsız bir şeyi yoktur.
-Prens fikir egzersizleri yapmanın yanı sıra,tarih de okumalı ve önemli şahsiyetlerin nasıl davrandıklarını ve hangi koşullar altında zafer kazandıklarını öğrenmelidir.Aynı zamanda yenilgilerini ve sebeplerini de incelemelidir ki aynı hataya düşmesin.
-Öfkeye karşı cesaret,çünkü o cesaret İtalya'nın kalbinde henüz ölmedi.
Kitap sert eleştiriler alsa da bazı bölümlerini okurken hak verdim ben yazara.Sosyolojiyle,tarihle ve insanların psikolojisiyle ilgileniyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız diyorum.
Kalın sağlıkla...
Kitap Önerisi Hükümdar (Prens)
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Ocak 25, 2021
Rating:
Emeğinize sağlık Yurdagül Hanım.Yazınızda sizin de belirttiğiniz gibi,Machiavelli,dağılmış bir halde olan İtalyan Prensliklerin toparlanmasını sağlamak amacıyla politika alanında bilimsel bir eser yazmaya çalışmıştır.Politikayı,ahlak alanından arındırarak bağımsız bir alan olarak tanımlamaya çalışmıştır.İktidar kavramını siyaset bilimine ilk sunanlardan sayılır.Ama görüşleri hep yanlış değerlendirilmiş,totaliter rejim meraklıların başvuru kaynağı haline gelmiştir.Bu durum ,kendi yaşamında da birçok sıkıntı yaşamasına neden olmuştur.Dilerim,Machiavelli’nin asıl söylemek istediği bir gün anlaşılır.
YanıtlaSilBen de sizin gibi asıl söylemek istediğinizin anlaşılamadığını düşünüyorum.Hala çoğu platformda da bu kitap hakkında olumsuz eleştiriler de görüyorum.Bence bu kadar olumsuz eleştiriyi hak eden bir kitap değil.Bir de tarihi değerlendirirken o günün şartlarını göz önünde bulundurmayı unutuyoruz :( Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim :)
SilÖyle tesadüfen bulunan kitaplardaki tat hiç bir şeyden alınmıyor mesela çöp kutusunun yanına atılmış kitapları buldum ve hala kütüphanemde dururlar çok severek okumuştum.
YanıtlaSilYani o kenara atılmış kutulardan cevherler çıkabiliyor.Şu söz geldi aklıma''Altın çöpe düşse,değerini kaybeder mi?''
SilSevgilerimle :)
Bazılarının gözden çıkardığı bazıları için ne kadar kıymetli oysa ki..
YanıtlaSilAynen öyle :)
SilBöyle kıyıda köşede kalmış kitaplardan güzel şeyler çıkabiliyor gerçekten. Çok teşekkürler şekerim :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim şeker :)
SilGüzel bir kitaba benziyor canim 😊
YanıtlaSilBeyin fırtınası yaptıran bir kitap :)
SilDoğruları var yanlışları var. Çek al doğruları kitaptan...Yapmamız gereken doğruları iyi tespit. Makyavelist düşünce çok eleştiri aldığı için kitaba rağbet olmaması normal tabi...
YanıtlaSilTabi biz kendimize göre sorgulamalıyız okuduklarımızı :) Teşekkürler :)
SilHükümdar yada Prens özellikle sosyoloji ve siyaset bilimi üzerine okuma yapanlar için vazgeçilmez ve adından çokça bahsettiren kitaplarda birisidir. Öğrencilik yıllarımda, Siyasetname ve Hükümdar kitabını peş peşe okumuştum ve benim için iyi bir tecrübe olmuştu.
YanıtlaSilEvet,benim için de iyi bir tecrübe oldu.
Sil