Türk toplumu yapısında da olan ''Aman sorun çıkmasın'',''Aman kimse duymasın'' tarzındaki bakış açıları ilerleyen süreçte bizlere hem psikolojik hem de fizyolojik olarak çok zarar veriyor. Duyguları,düşünceleri bastırmak ve yok saymak sağlıklı iletişim kurmayı da engelliyor.
Bu konuda yapılmış bir araştırmadan size bahsetmek istiyorum. Stanford Üniversitesi'nden James Gross, 17 kadından(kadınların duygularını daha çok dışa vurduğu düşüncesiyle) on beş saniyelik bir film klibi izlemesini istemiştir. Bu 15 saniyelik klipte doğa sahnelerinin yanında cerrahi işlemler,hayvan katli gibi ''tiksindirici'' sahneler de gösterilir. Verilen yönerge şöyledir:Klipler izlenirken verecekleri tüm tepkileri kontrol edecek,yüzlerini hiç kıpırdatmayacak,nötr olarak izleyeceklerdir. Çalışmanın sonunda kadınlarda yapılan taramada beynin '' korku merkezi'' olan amigdala üzerinde artışlar gözlenir. Duygusal reaksiyonu tutmak,bastırmak ve ifade etmemek ilerleyen günlerde kadınlarda stres ve gerginliği yoğun olarak arttırır.
Yoğun duyguyu bastırmak için çok çaba gerekir;kalp atışları artar ve stres hormonu olan kortizol salınımı olur. Patlamaya hazır bir yanardağın üzerini örttüğünüzü düşünün: Bastırılmış duygu,nihai patlamayı daha güçlü yapar.
Duyguları boğmak,sadece kendimize değil duygusal ilişkilerimize de zarar verir. Bastırma çabası çok yorucudur. Bastırdığımızda partnerimiz de gerilimi algılar ve o da strese girer.
Aşk ilişkilerinde zorlu duyguları düzenlemenin en işlevsel yolu,onları partnerle paylaşmaktır. İç dökmek,düşünce ve tepkilerimizi yeniden düzenlememize olanak verir,önceliklerimizi netleştirir,yeni bilgi ve geri bildirim almamızı sağlar. Sonuç olarak da kendimizi daha rahat ve sakin hissetmemize yardım eder. Fakat bu iç dökme şeklinin karşılıklı çekişme oluşturmamasına,uzlaşmacı olmasına ve gerçek samimiyet içermesine dikkat edilmelidir.
(Kaynak:Aşkın Aklı kitabı)
Aile Danışmanı /PDR Bilim Uzmanı Yurdagül Çelik
Randevu ve Online Danışmanlık İçin:
📱0530 855 77 98
☎️0312 220 21 17
Belki çok alakasız ama stajdayken birisi bana benimle konuşmazsan ne yaptığını bilemiyorum gibi bir şey demişti 😅 iletişim önemli bence de 😊
YanıtlaSilO kişinin bireysel dinamiklerine bakmak gerek.Konuşulmayınca hissettiği duygu ve düşünceyi saptamak gerek.
SilSürekli korkutularak büyütülmedik mi çocukken babadan, okulda öğretmenden, askerde komutandan, iş yerinde patrondan korkutulmadık mı?
YanıtlaSilKorku kültürü der buna Doğan Cüceloğlu hocamız.Hala da devam ediyor.Geçen bir yöneticiyi eleştirdim diye onun yanında çalışanlar üzerime çullandı.Hala da açık değiliz açık iletişime :(
Sile kadınlar döker tabii, erkeklerin de uykusu gelir :)
YanıtlaSilVe de erekler içe attıkları için kadınlardan en az 2 yıl daha az yaşar :(
SilKadınlar bu gibi konularda çok duygusal olabiliyor demek ki araştırma bunu göstermiş..😊
YanıtlaSilKadınların duygularını daha çok dışa vurduğu söylenmiş ama bu ifade duygusal olduklarını gösterir mi bilemedim.Çünkü içe atıyor erkekler ve ömürleri de malesef kadınlardan daha kısa :(
SilBu ifade problemlerinde kültürün de önemli katkısı var.Açık iletişimde olmayı toplum da biraz engelliyor.''Kral çıplak'' diyen kişi dışlanıyor çoğu kez :(((
YanıtlaSilBen de açık sözlü olmama rağmen herseyi söyleyemediğim durumlar oluyor 🙄🙈
YanıtlaSilUygun zamanda söylemek gerek ki sonra bir patlama yaşanmasın sevgili Derya :)
Sil