Turumuzun 5.gününde oteldeki sabah kahvaltının ardından Budva'yı gördük ve Kotor'a geçtik.Kotor'da surları, Doche, Un, Tripun meydanlarını, Saat Kulesi’ni, Karampana’yı gördük.
Kotor'un tümümün gösterildiği bu fotoğraf,sanırım size orası hakkında bir fikir verir.
Daha sonra Karadağ'dan Hırvatistan'a geçip Dubrovnik'e ulaştık. Burada surları, Onofrio Çeşmeleri’ni, Stradun Caddesi’ni, Saat Kulesi’ni, Dük Sarayı’nı, Gundulic Anıtı’nı, Dubrovnik Merdivenleri’ni, Sv. Vlah ve Sv.Ignatius Kiliseleri’ni gördük.
Bu bölgeleri gezerken verilen serbest zamanlarda triliçe tatlısı yedik.Balkan ülkelerinde bu tatlı meşhur.Ben,pek tatlı seven biri olmadığım için Türkiye'de triliçeyi hiç tatmamıştım.İlk kez Balkan ülkelerinde tattım.Sütlü ve hafif bir tatlı.Üstündeki karamelini sıyırdığımda tam benlik oldu :)
Genelde herkes biliyordur bu tatlıyı ama ben yine de resmini koyarak göstereyim istedim :)
Günlük gezimizi tamamladıktan sonra Mostar'a yakın olan bir otelde gece konaklamamızı yaptık.Sabahları otellerden genel olarak 08.00 sularında çıkıyorduk.Programın yetişmesi için otele gider gitmez duşumuzu alıyor,valizimi düzenleyip yatıyorduk.Sabah erkenden kahvaltıya inmemize rağmen Zeycan'la hiç bir zaman birinci olamadık :) Turdaki diğer arkadaşlar hep bizden daha hızlıydı bu konuda :)
Mostar'da Eğri köprüyü, Mostar Köprüsü’nü, Koski Mehmet Paşa Camii’ni, Eski Kuyumcular Çarşısı’nı (Bugünkü Turistik Çarşı) gördük.
Mostar Köprüsü üzerinde ben de herkesin çektirdiği fotoğrafı çektirdim tabi ki :)
Mostar Köprüsü'nün tarihi de şöyle;
1566 yılında, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü o kadar beğeni toplamıştı ki, çevresindeki bölge de aynı isimle anılmaya başlandı. O zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları arasında olan Hersek Bölgesi’nin ana kenti de bu tarihten sonra Mostar Bölgesi oldu. Oldukça ustaca bir teknik kullanılarak inşa edilen köprü, her açıdan Mimar Sinan’ın eğitiminden geçen bir elin eseri olduğunu belli ediyordu. İslam mimarisinin en dikkat çekici yapılarından biri olan ve Boşnakça “Stari Most” olarak isimlendirilen köprü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlayarak yüz yıllarca Balkanlar’ın en önemli figürleri arasında yerini sağlamlaştırdı.
Tam 427 yıl boyunca ayakta duran Mostar Köprüsü’nün aldığı en büyük darbe ise 9 Kasım 1993’te Bosna-Hersek Savaşı sırasında oldu. Tanktan köprüye yapılan ateşlemeler sadece ihtişamlı bir tarihi yapıya zarar vermiyor, aynı zamanda Bosna-Hersek’in çok uluslu yapısını da yerle bir ediyordu. Balkan topraklarının kardeşlik simgesi yavaş yavaş Neretva Nehri’nin sularına gömülürken, arka manzarada savaşın yıkıcı darbeleri hala devam ediyordu.
1997 yılına gelindiğinde UNESCO ve Dünya Bankası’nın öncülüğünde köprü yeniden inşa edilmeye başlandı. Mimar Sinan’ın usta öğrencileri kalmamıştı artık ancak arkalarında bıraktıkları izleri takip ederek onların yolundan yürümek mümkündü. Böylece köprünün ilk yapıldığı zamanlardaki taşları bulmak amacıyla artık kapanmış olan taş ocağı yeniden açıldı ve aslına uygun taşlarla yeniden inşa edilmeye başlandı. 2004 yılında, ulusları birleştirmesiyle nam salmış Mostar Köprüsü yeniden inşa edilmiş ve kardeşliğin yıkılamayacağı tekrardan gösterilmişti.(supergezginler.com)
Serbest zamanda ise kızlarla bol bol yer keşfedip,tırmandık :)
Orada çektiğim fotoğraflarla da bugünlük bu bölümü de bitiriyorum.Fotoğraflar her şey karışmış :( Kaç saattir uğraşıyorum bu yazıyla :) Sevgiyle kalın :)
Balkanlar Turu(4.Bölüm)
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Ekim 24, 2017
Rating:
Kotor'a bayılım, çok iç açıcı görünüyor :) Orada insan nasıl huzurla dolar, çok teşekkürler gezmiş kadar olduk :)
YanıtlaSilEvet ya güzel yerler :) Son iki bölüm daha yazıp bitireceğim bu turu :) Amacım zaten gitmeyenlere azıcık olsa da bir perspektif katmak :) Teşekkürler Mücahit :)
SilKotor harika görünüyor:) köprüye verilen önem de ne kadar güzel ancak geçmişteki o kara günler keşke yaşanmasaydı. Hem böyle güzel değerler hem de insanlık zarar görmeseydi...
YanıtlaSilGeziniz güzel fotoğraflar ve anlatiminizla keyifli oluyor:) sevgiler 💕
Bu köprüde ayrıca her yılın belli döneminde insanlar buluşuyor ve köprüden atlıyor :) Beğenmeniz benim için öyle önemli ki :) inanın böyle geri dönüşler aldıkça çok mutlu oluyorum :)
SilKotor, Mostar köprüsü çok güzelmiş, triliçeyi çok seviyorum geçen yaz mıydı, ondan önce mi şu an unuttum ama yapıp yapıp durdum, yapması kolay da değil Dr. Oetker'in hazır triliçesini ancak yapıyordum:)))sonra geçti neyse.:)))Bıktım:)Çok teşekkürler canım, çok güzel bir yazı dizisi oldu bu Balkan turu. Sevgiler:)
YanıtlaSilTürkiye'de de yeyip karşılaştırma yapmam lazım.Ben de bir dönem bir şeye takar ve onu yer ve bıkarım :)Ablam mercimek çorbası iyi olur kış için demişti,bir kış mercimek çorbası yedim :) Sonra bıktım tabi ki :) Son 2 bölüm kaldı ablacığım :) Teşekkürler :)
SilKontör,triliçe,Mostar..
YanıtlaSilO köprü o doğa o topraklar ah bi ağızları olsa da konussalar.
Çok kıymetli çok derin acılar yaşayan yerlerden geçmişsiniz Yurdagül hanım..fotolar da nefis..
Oralara kadar gitmişken Batı Trakya'ya şehrim İskeçe yede ugrasaydiniz keşke oralarda Osmanlı'nın izleri Türkler ve muazzam yerler var.
Triliçe yok😘
Keyifliydi..
Evet gerçekten ne kadar güzel olsa da doğa o acıyı hissedebiliyorsunuz :( Tur programı doğrultusunda hareket ettiğimiz için program dışına çıkmadık.Selam olsun sizin şehrinize de :) Sevgilerimle :)
SilElbette çıkamazsınız zaten orası Balkanlar değil ama çok Türkçe tarihi eserler var.
SilBelki bir gün,kimbilir😉
Sevgiler benden.
İnşallah bir gün oraları da görebilirim :) Dediğiniz gibi çok fazla Türklere ait doku var oralarda :) Sevgilerimle :)
SilKotor gerçekten çok güzelmiş, oranın manzarası müthiş gözüküyor.
YanıtlaSilMostar Köprüsü hakkındaki bilgi için teşekkür ederim :) Ben triliçeye bayılırım ama kilolardan dolayı yasakladım . Sevgilerimle.
Gençler seviyor tatlıyı :) Dikkat et tabi Atakan :)
SilMostar köprüsünü miniaturkte görmüştüm. O daha güzel görünüyordu. Herhalde sonradan tekrar yapmışlar.
YanıtlaSilEvet tekrar restore edilmiş.Körü 20 yıl önce yıkılınca 2004 yılında yeniden inşa edilmiş.Bu bilgiyi de eklemiş olayım :) Teşekkürler :)
SilMostar Köprüsü'nün hikayesini okurken çok etkilendim. Bir gün benimde, arka fonda Mostar Köprüsü olan bir fotoğrafım olsun çok istiyorum. Tarihe ve doğaya saygım çok fazla ve bunlara zarar verilmesi beni çok etkiliyor.Taş ocağının yeniden açılıp, aynı taşlar kullanılarak yeniden yapılması ne kadar güzel.Ama kardeşliğin simgesi olan o köprünün insanın hırsı ve nefreti karşısında bu şekilde zarar görmüş olması da bir o kadar trajik... Emeğinize sağlık... Valla çok özeniyorum size, ne güzel geziyorsunuz:) Sevgiler
YanıtlaSilİnşallah bir gün siz de gider ve bizlere de izlenimlerini aktarırsınız.Ben de bu dileği sizin için tüm kalbimle diledim :) Sevgilerimle :)
SilTrileçenin karameli sıyrılır mı kuzum en bal yeri orasi kalbi resmen kalbi :)
YanıtlaSilGiyimini begeniyorum. Güzel cikmissiniz. Yanindaki kahve ceketli amcayida pek bi sevdim kanim kaynadi haha 😁
Tur sahibi,Mithat bey o :) Bana karamel ve çikolata gibi şeyler biraz ağır geliyor yaaaa :) Daha hafif olmalı yediğim tatlı :) Teşekkürler Özlem :)
YanıtlaSilharikasın canım her zamanki gibi :)
YanıtlaSilGüzel bakan,güzel görür :) Teşekkürler :)
SilKotor'un fotoğrafını çok sevdim. Çok güzel görünüyor. Triliçe'yi Balkanlar'da yemek isterdim.
YanıtlaSilBen de Türkiye'de yeyip karşılaştırma yapsam iyi olacak :) İnşallah sen de gidersin bir gün :)
SilMedeniyette bıraktığımız izler hafife alınmayacak kadar etkileyici. Mimari alanda gösterdiğimiz başarılar dönemin eşsiz eserlerini günümüze dek taşıyorlar. Fotoğraflar da bunun ispatı. Paylaşım için teşekkürler, sevgilerimle:)
YanıtlaSilBalkanlarda da çok fazla Türk mimarisi var.Bizden gibi bir çok yer :) Ben,teşekkür ederim düzenli takip edip destek verdiğiniz için :)
Silbenim anladığım, tepe üzerine kurulan şehirler daha güzel oluyor ivit :)
YanıtlaSilDoğru bir tespit valla :)
SilÇok güzel yerler sayende gitmis kadar olduk 😊
YanıtlaSilTeşekkürler Deryacığım :)
SilExcellent post! Thank you very much :)
YanıtlaSilThank yok :) Have a nice days :)
SilKıskanmadım ki:) (Pasaport başvurusuna gitti :)))))
YanıtlaSilOleyyyyy :) Süpersiniz :)
SilSayende Balkanlara gitmek şart oldu :)
YanıtlaSilNe güzelliklerle dolu bir yermiş.
Huzur dolu fotograflarada bayıldım.
Helee o tatlı da ahh mis mis :))Buarada karamel banada ağır gelir:)Hiç yiyemem..
Sevgiyle kal canım 😀💞💗
Bizim ülkemiz de çok güzel,orası da ayrı güzel :)
SilDemek ki damak tadımız benziyor :) Teşekkürler canım benim :)
mostar köprüsü bombalanan köprü değil miydi? ne güzel yapmışlar..:) ne güzel hem geziyor hem eğleniyor hem de güzel güzel fotolar ve bilgiler paylaşıyorsunuz..tebrik ederim..elinize sağlık.. :)
YanıtlaSilEvet,trajik bir köprü :( Sizler için de bir perspektif olsun diye yazıyorum.Gezi yazıları konusunda profesyonel değilim aslında :) Teşekkürler Ertuğrul :)
SilOoo ablacım köprü sağa taş orman çeşme bırakmamış fethetmişsin oraları resmen insanı gitmek için iştahı geliyor resmen. Trileçe yi bende hala tatmadım ama hafif bir tatlıysa bir gün denerim. İlk fotoğrafa bayıldım su masmavi görünüyor üzerinde de yemyeşil ağaçlar tam bir doğa harikası imiş bu Kotor. Çok güzel fotoğraflar ve köprünün tarihçesine değinmen çok güzel. Bu turda çok güzeldi senin adına gerçekten sevindim :)
YanıtlaSilOğlak burcu olduğum için tırmanmayı seviyorum biraz :) Sen de fark ettin :) İnşallah ilerleyen süreçte sen de oraları görürsün canım benim :) Öpüyorum seni :)
SilAh bu gezi hayallerimi süslüyor. :) Ne iyi ettiniz de paylaştınız. Teşekkürler. :)
YanıtlaSilAyyyy inşallah sen de görürsün oraları :) Teşekkür ederim ben de okuduğunuz için :) Sevgilerimle :)
SilBugünkü turumuzu da tamamlamış olduk. Çok zevkli bir seyirdi. Baksana Yurdagül, tarihi eserlere ne kadar saygı duyuyorlar demek ki. Bizde yıkımı düşünülenler dilerim gerçekleşmez. Allah yönetenlerin de kadir kıymet bilenlerini nasip etsin.
YanıtlaSilEmeklerine sağlık. Sen tam bir sporcu duruşuna sahipsin güzel kızım. Sevgilerimle :)
Evet bizim ülkede olsa her şey talan edilir.Çok önemsiyorlar tarihi eserleri.Hatta kurşun izleri bile duruyor binalarda.Özellikle kapatmıyorlar o delikleri.Biz de olsa hemen kamufle ediliyor,yok sayılır.
SilÇok teşekkür ederim ablacığım :) Sevgilerimle :)
Taş ocağı açtırılmış ha, bizde olsa beton döküp doldurulurdu köprü...
YanıtlaSilElbisene bayıldım :)
Biz de olsa aynen dediğin gibi olurdu :)
SilSeviyorum elbise giymeyi :) Teşekkürler :)
Ne güzel yerler umarım bir gün gezme fırsatım olur :)
YanıtlaSilİnşallah diyelim de olsun :)) Teşekkürler :)
SilAh be Yurdagül. O triliçenin üstündeki karamel sıyırılır mı hiç? :) Şaka bir yana ben de hiç triliçe tatlısı yemedim ama yiyecek olsam üstündeki karamelden başlardım her halde. Bu bölüme Kotor damgasını vurmuş. Bayıldım..
YanıtlaSilBen ağır tatlı pek yiyemiyorum ya Neslihancığım :) Ben,acı tarzı yiyecekleri daha çok severim.Yaş pasta filan çok ağır benim için :)
SilKotor süper bir yer gerçekten :)
İlk fotoğraf orada yaşayan insanların bir zamanlar çektiği derin acıların yüreklerinde açtığı yaraları gösteriyor sanki, Allah hiç bir millete yaşatmasın. Kotor, Mostar coğrafyası ne kadar güzel, her yeri böyle mi bilmiyorum ama yeşil, sakin insanı çeken yerler.
YanıtlaSilCoğrafyası gerçekten güzel.Fakat nereye gidersem gideyim bizim ülkemiz bana cennet gibi geliyor :)
SilSon yazıyı okuyup aklım ilk fotoğrafta kalınca sonra okuduğum bu yazıya da fotoğrafın yorumu karıştı. Umarım çok karışık olmadı:)
YanıtlaSilYo yo hiç sorun değil :) Keyfinizce yapın yorumları :) Ben,güzel oldu yorumlarınız :)
SilO köprü beni her gördüğüm de etkiliyor. şahane kareler
YanıtlaSilEtkilenmemek mümkün değil.Teşekkürler ablacığım :)
SilGeziler de fotoğrafları günü gününe düzenlemek çok iyi oluyor.Gün gün şehir şehir dosyalıyorum ben.Günün yorgunluğu üzerine zor oluyor ama sonrasında çok rahat, hiç karışmıyor.
YanıtlaSilMostar çarşısın da harika hediyelikler vardı.Özel tasarım bakır,taşlı bir yüzük almıştim çok severek kullanıyorum.Birde biz köprüden atlayan bir gence denk gelmistik.Gençler sevdikleri kıza bu şekilde evlilik teklifi yapıyor demişler di ama o tabiki turistik bir gosteriydi